Špansko državljanstvo

Poštovani članovi JO Beograda, ljubaznošću našeg člana Žarka Korača i zahvaljujući njegovom ličnom kontaktu sa g. Luisom Porterom, advokatom iz Malage, donosimo vam informaciju u prilogu:

 

Kao što je poznato Španija je 2015. godine donela zakon kojim je omogućila osobama koje mogu da dokažu da imaju poreklo od Jevreja sefarda proteranih iz njihove zemlje 1492. godine, da mogu da apliciraju za njihovo državljanstvo.

Uslov je bio da polože Dele ispit poznavanja španskog jezika i ispit poznavanja spanskog državnog uredjenja. Oba se polažu u Insitutu Servantes koji imamo i u Beogradu.

Zakon je kasnije izmenjen tako da se od osoba starijih od sedamdeset godina i maloletnim osobama ti ispiti ne traže.

Ovo je platforma Saveza Jevrejskih Opština Španije sa uslovima za priznanje sefardskog porekla.

 

https://certificadosefardies.fcje.org/requisitos.php?idioma=en

 

Na žalost finansijski zahtevi i nepoznavanje španskog jezika sprečili su neke članove jevrejske zajednice Srbije da konkurišu za državljanstvo iako su želeli.

Pošto zakon ističe prvog oktobra 2019. godine, ovo je prilika da ako žele ipak konkurišu.

 

Važno je napomenuti da deca i maloletne osobe do osamnaest godina vrlo lako mogu da dobiju državljanstvo Španije ukoliko imaju potvrdu rabina Srbije Isaka Asiela o sefardskom poreklu.

To je utoliko bitnije jer jednom kada budu odrasle osobe, njihova deca će automatski dobijati špansko državljanstvo kao deca španskog državljana!

 

Za nas u Srbiji je srećna okolnost da poznati španski advokat Luis Portero iz Malage koji je i učestvovao u kreiranju ovog zakona, pomaže Jevrejima Srbije i BiH, PRO BONO, odnosno besplatno. On ne samo da to radi besplatno već finansijski snosi troškove putovanja u Španiju i boravka tamo. On zbog toga već dva puta bio u poseti Jevrejskoj opstini Beograd gde je održao predavanje o zakonu.

Njegova advokatska kancelarija ima ogromno iskustvo u vezi ovog zakona i svakako treba iskoristiti ovu velikodušno ponudjenu priliku.

On inače mnogo radi sa aplikantima za državljanstvo iz SAD, Meksika, Perua i drugih zemalja i te usluge tamo naplaćuje.

 

U njegovoj advokatskoj kancelariji radi Lea Maestro koja je rodjena u Sarajevu i kojoj je naš jezik maternji. Njoj se možete obratiti sa svim dodatnim pitanjima.

 

lea@luisportero.com

 

Važno je istaći da samo po ovom zakonu niko ko tako stekne špansko državljanstvo ne mora da se odrekne svog predjašnjeg, što je svakako čini ceo proces još jednostavnijim.

 

 

 

2 thoughts on “Špansko državljanstvo

    • Administrator says:

      Sajt „Glas razuma“ nije prava adresa gde bi mogli dobiti odgovor na svoje p1itanje.
      Obratite se najbližoj JO ili Ambasadi Špaije u Beogradu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *