Srpska veza

 

THE JERUSALEM POST

Srpska veza

HAIM LEITER

 1. februar 2019. 22:43

Moj put u Beograd je započeo pre par nedelja u toku boravka u Sjedinjenim Državama zbog Brit Mila mog nećaka. Dok sam bio u Filadelfiji imao sam propušten poziv sa lokalnog broja. Kada sam uzvratio poziv, zapitao sam ženu koja je odgovorila da li je neko pokušao da stupi u vezu sa mnom dok sam tamo. Nakon razmene informacija ona je shvatila da je poziv bio od njenog muža, rabina iz Beograda, koji je želeo da dođem da obavim Brit. Zvao sam Srbiju. Još čudnije od toga: porodica je imala namensku telefonsku liniju u Beogradu koja je prikazivala pozivni broj Filadelfije. Ispalo je da je supruga rabina iz mog rodnog grada.

Nakon podužeg razgovora, Brit Mila je zakazan za prošlu nedelju. Leteo sam avionom Pegasus Airlines iz Izraela preko Turske – jedno od mesta koje trenutno nije na vrhu liste mojih omiljenih mesta. U poslednje vreme je odnos između Turske i Izraela napet, najblaže rečeno, ali sam na putu imao par iznenađujućih momenata.

Prvi je bio na aerodromu Ben Gurion kada je trebalo da se prevezemo autobusom da bi se ukrcali na avion Pegasus. Za one koji se sećaju starog aerodroma i kojima nedostaje ljubljenje piste po dolasku, ovo je bilo podsećanje na duh starih vremena. Nisam imao predstavu da neke avio kompanije i dalje vrše ukrcavanje na pisti. Zašto je El Al ovo prepustio turskoj  kompaniji je nešto što ne shvatam.

Skoro celim putem sam nosio kapu za bejzbol iz straha od sukoba koje bih mogao da imam da sam direktno iskazivao svoju veroispovest. Ali dok sam bio u Turskoj shvatio sam da možda nisam tako ugrožen kao što sam prvobitno mislio.

Dok sam čekao na presedanje, gospodin koji je sedeo pored mene pitao me da mu pomognem da priključi svoj tablet na internet. Delovao je kao drag čovek. Kako mi je pao pogled na njegovu otvorenu tašnu, video sam pribor koji se koristi za obrezivanje. Nisam mogao da poverujem da mogu da budu dva mohela „koji se sreću u noći“. Da li i on putuje u drugu zemlju da obavi obrezivanje po muslimanskoj tradiciji? Morao sam da pitam.

Ispalo je da moj novi prijatelj, po imenu Mansur, nije bio muslimanski mohel, ali je naš razgovor svejedno bio interesantan. Rođen je u Iranu pre 70 godina i proveo vreme u zatvoru pre nego što je emigrirao u Beč. Nikada nisam saznao šta je po profesiji, ali se vraćao u Iran da učestvuje u biciklističkoj vožnji dugoj 2000 kilometara. U šali je pitao da li želim da mu se pridružim. Zahvalio sam i rekao možda neki drugi put. Nasmejali smo se kratko i ja sam rizikovao i rekao mu da putujem iz Tel Aviva.

U roku od par minuta razgovarali smo o religiji i filozofiji na njegovom lošem engleskom i mom nepostojećem nemačkom. Rekao mi je da u Iranu više nema mnogo religije i da smatra da je to dobro. Rekao je „Ti si Jud (Jevrejin), tamo ima i hrišćana i muslimana; svi smo jednaki. Ti si mensch (čovek), ja sam mensch (čovek)“. Nisam mogao da verujem njegovom izboru reči, ali sam se takođe u potpunosti slagao s njim.

Boravak u Beogradu  mi je takođe otvorio oči. Brit je održan u jedinoj sinagogi koja je preživela rat. Rabin zajednice je rođen u Srbiji i primio smicha (rukopolaganje za rabina)  od Ješivata Har Etzion u Izraelu, tačno preko puta ulice od ješive gde sam ja primio smicha. Rabin Asiel je shochet (ritualni koljač) i sofer stam (ritualni pisar). Spomenuo sam da smo nas dvojica vrhunac u jevreskoj tradiciji. Tri znanja koje čovek može da ima da bi bio poznat kao učena osoba je shechitah, sofrut i milah, tako ako se kombinujemo nas dvojica, prilično smo visoko na listi.

Ali stvari nisu jednostavne u Srbiji. Postoji mnogo napetosti, i unutar i izvan jevrejske zajednice. Budućnost je nejasna. Na rabina Asiela je jednom pucano i zbog njegove vodeće uloge, mogućnost ponavljanja tog događaja mu uvek lebdi nad glavom.

Moj kratak boravak u Beogradu me podsetio na nekoliko stvari koje sam uvek znao – da je na neki način pravi judaizam u Galutu (van Izraela). Kašrut, na primer, ne postoji dok se ne nađeš usred ničega. Koliko mi je teško da u Jerusalimu napravim izbor između 50 ili više mogućih restorana koji se nalaze tu u ulici.  Pravi izazov je kada si suočen sa poštovanjem kašruta i nepostojanjem restorana u koji bi išao. U Beogradu, porodica Asiel obezbeđuje sve za svoju zajednicu. Pored ritualnih potreba, oni obezbeđuju i posluženje iz svoje kuhinje za sve događaje. Oni su jevrejski centar koji pruža sve usluge. Bio sam zaprepašten.

Rabin Asiel i njegova porodica zaista brinu o Jevrejima u Srbiji. Koliko god da se mi osećamo ugroženi u Izraelu od naših suseda, vreme koje sam proveo u Beogradu me je podsetilo da za Jevrejina ne postoji bezbedno mesto.

Molimo se Bogu da ne grešim. Nadam se da će uskoro biti više Monsora u našoj sredini, jer, kako je rekao, mi smo svi jednaki. Potrebno je samo da više ljudi to shvati.

Kad sam se vratio nazad na aerodrom Ben Gurion nakon mog 24-časovnog puta, izgledalo mi je kao da sam bio odsutan mesecima, i to ne samo zbog dugog čekanja na presedanje u Turskoj. Osećajući se kod kuće u bezbednosti i sigurnosti moje zemlje, koja dozvoljava da se sve religije slobodno izražavaju, učinio sam ono što sam učinio prvi put kad sam bio u poseti. Sišao sam sa aviona na asfalt i poljubio svetu zemlju naše domovine. Čak i kada ne možemo svi da budemo ovde, nadam se da Izrael daje snagu porodicama kao što su Asieli da nastave da obavljaju svoj sveti rad na četiri kraja sveta. Neka ih Bog brzo dovede domu za naših dana.

 

Pisac je mohel za šire područje Jerusalima i osnivač Safet HaBrit, organizacije koja štiti i Brit Milah i decu koja se podvrgavaju tom obredu. I original možete  pogledati na:

https://www.jpost.com/Opinion/The-Serbian-connection-579514?fbclid=IwAR1yssi6vR37Tdlxs77SsNp78Nl7AJ-pyTLJcpPLHCKlJl-0CXiKzKC6gcE

8 thoughts on “Srpska veza

  • Igor Najfeld says:

   Apsolutno se slazem da nema potreba za bilo koji drugi padez osim prvi-jednina. pogotovo kad taj zvuci kao teorema iz logika, Q.E.D.

   Kol tov, Igor

 1. Branka Pavlović says:

  Igore, izvinite ali moram reći da nije lepo ismevati se strancima koji žive ovde sa nama i dele ovaj naš Srbistan. Nisu ovi naši padeži laki ni nama, važnija je iskrenost, požrtvovanje i svašta drugo lepo i dobro što naša Anat ima u meri koju i ne zaslužujemo.

  • Igor Najfeld says:

   Ama uopste mi ni je bila namera da se ismevam, mada mi palo na pamet da to tako
   moze da se shvati. Kad procitate S. Vinaverove carolije sa gramatikom I nadgramatikom
   bice vam malo jasnije da sa promenama u deklinaciji i konjugaciji moze da ispadne
   potpuno drugi smisao recenice. Na primer, vodio sam sledici razgovor na Bajlonijevoj
   pijaci sa jednim seljakom:
   Ja: Odakle ti je krompir?
   On: Iz Paracin
   Ja: A vi koristite samo jedan padez?
   On: Pa sta ce ti vise. Samo se zamaras i komplikujes stvar.
   Ja: (ostadoh bez rec!)

   Drugi primer: Postoji veliki broj jezika koji nema padeze, kao recimo Ivrit. Zasto
   neki jezici to imaju a neki nemaju? Meni je to oduvek bio zanimljiv problem za koji nisam
   nasao adekvatno objasnjenje.
   Dakle, da vas vise ne davim, smatrao sam da je recinica koju je Anat napisala ima taj daleko jaci Vinaverovski smisao nego da je napisano saglasno gramatickim pravilima.
   S druge strane, zar ti, Branka, stvarno mislis da bih se ja javno ismejavao nepoznatoj osobi
   sa kojom se inace slazem u svemu sto je dosada napisala?

   Sve najbolje, Igor

 2. Branka Pavlović says:

  Bojala sam se da se Anat ne oseti povredjenom pa sam reagovala. Drago mi je što je u pitanju samo nesporazum. Šteta što ne poznaješ Anat, ona je jedinstven, veliki čovek. Ispravićemo to kada sledeći put dodjes. Nadam se da ćemo tada imati razlog i za veće druženje i slavlje. Do tada te pozdravljam, Branka.

 3. Erna Drobnjak says:

  Od srca, hvala puno porodici Asiel na organizaciji Brit Milah i na svemu sto su ucinili, dragim clanovima koji su dosli i uvecali Davidovu ceremoniju. Takodje i Mohelu, koji je zaista jedno divno bice. Pozdrav svima i Shabbat Shalom! Tetka malog decaka 😊

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *