Tekst Rabi Kaplana

Tora određuje da samo najčistije maslinovo ulje može biti korišćeno za Menoru. Izrael se upoređuje sa maslinom. Maslina se mora zgnječiti da bi se iz nje iscedilo ulje i proizvela svetlost, slično kada se Izrael “gnječi”, njegovo svetlo isijava.

Što je više Jevrejin ugnjeten, više na taj način postaje jedan sa Božanskom mudrošću koja se upoređuje sa maslinovim uljem u svetiljci.

Ovo je upravo ono što se desilo kada su se Jevreji suočili sa progonima od strane Grka. Što su ih više Grci lomili, jače je isijavala njihova vera. Duhovna moć je dovela do njihove pobede i proizvela čudo Hanuke. Ona se obnavlja svake godine kada se pali Hanuka svetiljka.

Bilo je dovoljno ulja samo za jednu noć. Koliko stradanja može da izdrži jedan čovek? Često nema dovoljno vere za jednu noć. Jevrejin možda ima dovoljno vere da izdrži samo progone i izgnanstvo kratko vreme. Ali Bog je na čudesan način učinio da ulje gori osam dana. Čak i dovoljno vere za jednu noć je dosta da se izdigne Jevrejin iznad nivoa ovoga sveta i tako mu omogući da preživi gorke godine izgnanstva.

Hag Hanuka Sameah, želi vam

Privremena uprava JOB

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *