VALJDA ĆE SE SVE DOBRO ZAVRŠITI

Kao jedan od starijih članova Jevrejske zajednice u Beogradu znam da poslednja zbivanja u JOB prevazilaze sve ružno što se kod  nas do sada dešavalo. Već samo predizborno predstavljanje kandidata inscenirano je tako da je jedan kandidat ispao smešan svojim nastupom, a drugi je svojom rečitošću osvojio publiku toliko da se niko nije setio da pita: ko je ovaj kandidat, kako to da ga pre nismo čestito ni viđali, da li je uopšte Jevrejin i da li će umeti da rukovodi našom zajednicom jer se kod nas  pojavio tek 2016. godne? Istina, u svojoj dvadeset petogodišnjoj radnoj biografiji, promenio je nekih četrnaest funkcija od kojih su neke bile čisto političke prirode, neke kulturne, privredne pa čak i sportske ali se, iz nama nepoznatih razloga, nigde nije duže zadržao.

Drugih kandidata nažalost nije ni bilo, pa je tako za predsednika naše zajednice došao čovek koji nije Jevrejin i stvorena je nova Uprava JOB u kojoj se dobrim delom nalaze nova lica ili osobe već poznate po svojim negativnim nastupima. I mnogi ljudi su se još onda pitali: nisu li se ovi pojavili upravo onda kad je proces restitucije već bio u toku samo zato jer su pretpostavljali da postoji mogućnost da se ovde dobro omrse?

Kao jedna od prvih negativnih mera Medićeve vladavine bio je napad na Savez Jevrejskih opština Srbije, zapravo pokušaj da smeni dosadašnjeg predsednika Saveza i dovede novog što mu srećom nije uspelo. Srećom, nije mu uspeo ni pokušaj da otera našeg rabina Isaka Asijela.

Teško mi je da nabrojim sve ono što je ta nova Uprava uradila i koje je sve ličnosti angažovala. Koliko sam čuo, svi su i više nego dobro plaćeni (iako to do sada kod nas nije bio običaj), ali  kuda još bez velike potrebe odlaze pare, to mi, obični članovi, ne možemo saznati. U toj družini se nalazi i čovek koji je za poslednjih desetak godina promenio nekoliko političkih stranaka i sada je zamenik predsednika Skupšine jedne od beogradskih opština. Bio je organizator nezakonitog upada u prostorije JOB krajem avgusta 2011. godine, kada je pokušao silom da prisvoji vlast u našoj zajednici. Njemu je zbog toga neko vreme bio onemogućen pristup u JOB. Ne zna se tačno šta sve petlja sa novom ekipom sadašnje Uprave JOB ali znamo da je tu angažovan kao (po svoj prilici dobro plaćen) suvlasnik preduzeća koje se bavi iznajmljivanjem vlastitih i iznajmljenih nekretnina. Naravno, kod nas je odmah zaposlio i svoju suprugu, ćerku i zeta.

U novoj ekipi se nalazi i dama koja je na neki način učestvovala u već pomenutom upadu u prostorije JOB. Zna se da je njoj,  za vreme NATO bombardovanja, kada se neko vreme nalazila u Mađarskoj i Izraelu ’’starajući se’’ o deci koja su bila tamo sklonjena, Savez morao da onemogući pristup novcu i da je smeni zbog nerada.

Ne bih ulazio u sve što se oko naše zgrade u ulici Kralja Petra br. 71a dešava, koga je ta nova uprava zvanično angažovala, šta taj svet radi. O tome nas redovno obaveštavaju putem elektronske pošte (Glas razuma). Smatram da je i više nego potrebno da se udružimo i da na novim izborima učinimo sve što možemo da se promenom ekipe koja sada hara u JOB, stvari u našoj zajednici normalizuju.

S.A.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *