Yom HaShoah (יום השואה)

„Kod Jevreja svako ima nekog kog nema“ napisala je danas Olivera Mirković, naša  članica iz Jerusalima. Otkrivanjem memorijalne ploče u logoru Topovske šupe danas smo obeležili 27. Nisan, Jom ha Šoa vegevura, Dan sećanja.

Spomen ploču su otkrile Estera Bajer, koja je u januaru 1942. godine rođena u logoru na Starom Sajmištu, i Dijamanti Kovačević. Na početku je kantor iz Izraela otpevao El male rahamim a zatim je – u toplom i nadahnutom govoru pri otkrivanju ploče – potpredsednik Jevrejske opštine Beograd,  Brane Popović,  kratko podsetio na istorijat logora i osvrnuo se na njegovo današnje stanje rekavši da je, od Drugog svetskog rata logor „propadao i propao,“  ali i da su ovaj logor, zajedno sa logorom na Starom sajmištu „jedina mesta logora u Evropi koja nisu obeležena kako treba“.

Brane se zapitao i kako su se mogli osećati zatvorenici tog logora, kada su svakodnevno odvodili njihove prijatelje i poznanike i kada su i sami znali da će možda sutra baš oni otići. Šta su u tim trenucima mogli govoriti svojim najbližima ako bi ih slučajno videli kroz žicu?

Brane nas je podsetio i da je nedavnio u Egiptu pronađena stela sina Ramzesa II na kojoj piše da je „seme Izraela zatrto“ što je bio san svih antisemita od Hamana do Romanovih i od rimskih careva do Hitlera i Staljina. Ali, rekao je Brane citirajući Mark Tvena, „Na ovom svetu sve je smrtno osim Jevreja“. Postojanje Jevreja uprkos tolikoj mržnji je čudo, a veru u čudo je izrazio i nadom da će država – koja se u sporu u našoj zajednici ponaša kao ravnodušni posmatrač – odlučiti da uradi ono na šta se obavezala sopstvenim zakonima. Jevreji u čuda ne veruju, oni se na njih oslanjaju, zaključio je Brane svoj govor.

Verovanjem u čudo je i rabin počeo svoj govor istakavši da će naredni potezi države spram logora Topovske šupe „odrediti biće našeg naroda i naše zemlje“ i upozorio da samo jedan pogrešan potez može pokrenuti niz istorijskih događaja sa nesagledivim posledicama. Stoga bi, istakao je rabin pre nego što je pročitao kadiš, „ jedino mudro bilo da se taj prostor pretvori u mesto sećanja i učenja.„

Skupu je prisustvovalo oko stotinu ljudi, a osim delagacije jevrejskih opština Pančevo i Zrenjanin i gosti iz Izraela, Amerike i Hrvatske.

Čedomila Marinković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *