Za site JOB Glas razuma, 18.12.2018

Jutros sam, kao i drugi članovi JOB, dobio pismo našeg rabina, Isaka Asiela, u vezi košer kuhinje.

Ne mogu reći da sam iznenađen – jer od ove smenjene uprave se može očekivati bilo šta – ali svakako sam tužan. Ono malo jevrejskog identiteta, koji nam je nedostajao kao deci ubijene generacije naših roditelja i ubijene jevrejske kulture – ali i generacijama posle nas – sada nestaje. I to ne voljom nekog spolja, koji nas mrzi, već zahvaljujući onima koji se predstavljaju kao Jevreji i koji tako nakaradno vode Opštinu, koji su se osilili preko svake mere, a za tradiciju, veru i jevrejska moralna načela uopšte ne mare. Oni u sinagogu dolaze samo kada treba da se slikaju sa raznim ambasadorima, tuđim sveštenicima i gradskim i državnim vlastima, lažno se predstavljajući kao istinski Jevreji. To su osioni ignoranti koji, kao i sve vlasti pre njih, misle da će njihovo trajati večno – ili makar dok ne izvuku maksimalnu materijalnu i drugu korist iz položaja koji su uzurpirali, ko zna uz čiju pomoć.

Ne znam, i ne zanima me da li je doneto meso bilo košer. Činjenica je da je posao obavljen mimo našeg rabina, čoveka koji je odgovoran za košer kuhinju, koji ju je u našoj opštini samostalno isplanirao, organizovao, pronašao potrebne finansije i obezbedio košer hranu za sve zainteresovane, za nas i za naše goste – pred kojima volimo da se hvalimo da imamo košer kuhinju. Pored svega ostalog što je za ovih više od 20 godina učinio za našu opštinu i za nas, njene članove. Sada ti ljudi, kojima su Judaizam i njegova načela poslednje na listi prioriteta, ukidaju svima nama oazu jevrejstva koju je Isak Asiel izgradio. Jedno je ne voleti nekog, sasvim drugo koristiti grubu silu da ga se uvredi i pregazi. A upravo se to ovde događa.

Ako budemo i dalje ćutali – ostaćemo bez ičega. Do sada smo ostali bez svojih prostorija, možda i bez imovine koju nam je država vratila, sada i bez košer kuhinje. Na kraju ćemo ostati i bez rabina i bez svog imena.

Brane Popović

3 thoughts on “Za site JOB Glas razuma, 18.12.2018

 1. Igor Najfeld says:

  Od tog mesa (pljeskavice), mnogo para nema. Mislim da oni imaju daleko vece mesne ambicije, pocevsi od pretvaranja sinagoge u javnu kucu, sto je i bila u periodu 1941-1944g. Tako ti smenjeni zamisljaju povratak i nastavak tradicije. Mozda preterujem, ali podsecam da su poceli tako sto su gestapovski izbacili stariju zenu, dugogodisnju i odanu cistacicu Beogradske sinagoge I njenu porodicu, iz stana u dvoristu sinagoge. Ne bih se mnogo zacudio ako bi se taj stan pretvorio u prostor za daljnje mracne poslove, a to sto ga stiti policija, samo doprinosi mom déjà vu utisku.

  Nemam prava da dajem ecese Privremenoj Upravi, pogotovo sta znam da su time pretrpani. Hocu ipak da naglasim koliko je vazno da postave sto pre svog predstavnika(e) za obavestavanje clanstva i javnosti. Portal, Glas Razuma, pocinje dobro da funkcionise. Kol ha kavod.

  Ovaj sukob, izmedju smenjene i privremene uprave, se uglavnom vodi na informacionom nivou (za sada), i tu Privremena Uprava ima daleko vecu prednost obzirom da smenjeni nastavljaju sa svojim svinjarijama (najbolje sto mogu da ponude su saharinsko-stihoklepacki pokusaji o nekom jedinstvu i ljubavi).
  Meni se jako svidela pocetna lista svinjarija u obliku niza razloga i obrazlozenja zasto je sazvana Vanredna Skupstina (vidi zapisnik sa VS od 03-Dec-2018). Posebno su mi se svideli Sasini ( A. Jinker) kontra-argumenti u vidu pitanja na koje sumnjam da ce biti sluzbenog odgovora od smenjenih. Dakle, takva lista, dobro dokumentovana , prosirena. azurirana i postavljena u posebnoj rubrici ovog portala, bila bi od neobicne vaznosti za sve clanove JOB-a pa i sire.

  Sve najbolje , Igor Najfeld

 2. Mirosla Demajo says:

  Sramota šta rade. Ja jesam po opredeljenju ateista ali sam veliki fan Rabina. Njega tako maltretirati je bolest. Tokom svih ovih godina, uverio sam se da je naš Rabin jedna tolerantna i civilizovana osoba. Njegovo znanje prevazilazi religiju, poznaje etnologiju, psihologiju, istoriju, politiku, ekologiju itd. Njegova predavanja mogu da razumejui vernici svih religija i neverujući, jer on objašnjava sve što je životno, pravi učitelj. Dovoljno je gledati tv emisiju na tv BGD Verski kalendar pa videti da oni iz ostali religija vrte jedno te isto a Rabin svaki put izvuče nešto pametno što važi u svakodnevnom životu. Da pomenem i njegovu suprugu koja tiho i nenametljivo svake subote za šolet sa puno dobre volje biva domaćica i dočekuje nas sa postavljenim stolovima da nam ti susreti uvek budu prijatni. Oni monstrumi maltrtiraju Rabina umesto da ga puste da se na miru bavi svojim poslom i pruži nama svima posebno intelektualno zadovoljstvo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *